خواص زیره
زیرهدانهای معطر و ضد نفخ است که در آشپزی و هم پزشکی کاربرد دارد . دو نوع زیره داریم که یکی زیره سبز و دیگری زیره سیاه می باشد.گیاه زیره شبیه بوته هویج است برگهایش ۲۰ الی ۳۰ سانتیمتر و ارتفاع گیاه حدود ۴۰ سانتیمتر است. میوه آن (که به اشتباه دانه گفته میشود) به اندازه دو میلیمتر و هلالی شکل و دارای ۵ خط برجستهاست. زیره به صورت خودرو رشد می کند ولی امروزه به صورت کاشتی هم تولید می گیرد.بیشترین زیره در ایران، در شهر کرمان رشد میکند.
خواص زیره
زیره مانند بسیاری از ادویههای دیگر، قرنهاست که به عنوان دارویی طبیعی برای درمان بیماریها و مشکلات متفاوت استفاده میشود. پژوهشها نشان دادهاند که زیره آثار فراوانی روی بدن دارد. آنتی اکسیدانهای موجود در این ادویه، خطر سرطان، مشکلات قلبی عروقی، التهاب و دیابت نوع ۲ را کاهش میدهد. بذر زیره رشد سلولهای سرطانی را مهار و از لخته شدن خون جلوگیری میکند. علاوه بر این مدتیست که گفته میشود برای لاغری شکم با زیره خیلی زودتر انجام می شود. برخی پژوهشها ادعا میکنند اضافه کردن زیره برای لاغری به برنامه غذایی یک روش مناسب برای کاهش وزن است. البته تنها یک غذا یا چاشنی مانند جادو برای کاهش وزن عمل نمیکند. در هر صورت برای کاهش وزن باید در میزان کالری دریافتی و مصرفی تغییر ایجاد کنید. اضافه کردن زیره به غذاها سبب کاهش وزن چشمگیری نمیشود، اما افزودن آن به برنامه غذایی متعادل و کم کالری به کاهش وزن کمک میکند.
زیره سبز دارای طبع گرم و خشک است. این گیاه سرشار از آهن ، کلیسیم ، منیزیم ،فیبر،آنتی اکسیدانها و ویتامین A می باشد.
مقدار مصرف زیره در روز
زیره را می توان به صورت دمنوش و چای هم مصرف کرد که اثر گذاری بیشتری دارد. بهترین میزان مصرف یره سبز در روز، ۳۰۰ تا ۶۰۰ میلی گرم می باشد. به دلیل طبع گرم این ادویه ، برای رفع سردی برنج به کار برده می شود. علاوه بر این از دانه های زیره سبز برای تهیه چای و دمنوش، روغن و عرق زیره سبز استفاده می شود.
برای طبخ چه غذاهایی می شود از زیره استفاده کرد.
از این ادویه فوق العاده برای طعم دهی بهتر انواع سوپ ، خورش ، سالاد ، مرغ و مزه دار کردن برنج استفاده کرد.
زیره هم همانند دیگر ادویهها روی سوخت و ساز بدن اثر میگذارد به همین دلیل است که می گویند زیره برای لاغری مفید است. از جهتی هم زیره سردی غذا را می گیرد و همین باعث چاق تر نشدن شما می شود همان طور که می دانید سردی بدن بیشتر باعث چاقی می شود. ادویه زیره بسیار کم کالری است.این مقدار کالری، زیره را به یکی از گزینههای عالی برای طعم بخشی به غذا تبدیل کرده، بدون اینکه کالری دریافتی روزانه را بالا ببرد. زیره حاوی ماده فعالی به نام تیموکینون است. این ماده طبیعی شیمیایی، خاصیت آنتی اکسیدانی و ضد التهابی دارد که در کاهش وزن بدن کمک میکند. تیموکینون با مبارزه با رادیکالهای آزاد، سموم بدن را پاکسازی و همچنین با کمک به سلولهای بدن برای پاسخ دادن به انسولین و گلوکز، میزان قند خون را پایین نگه میدارد. لاغری با زیره؛ چگونه زیره بیشتری مصرف کنیم؟ اهالی خاورمیانه و هند نسبت به دیگر نقاط دنیا، زیره بیشتری در غذاهای خود استفاده میکنند. شما میتوانید از این ادویه به عنوان یکی از اجزای ادویه کاری استفاده کنید که در پخت برنج، گوشت و سرخ کردنیها نیز به کار میرود. اگر در پخت و پز خود زیاد از زیره استفاده نمیکنید، آن را روی سبزیجات پخته، تخم مرغ، آجیل، سس و چاشنیها بریزید. همچنین میتوانید از زیره برای طعم دادن به گوشت قرمز، غذاهای دریایی و سبزیجات استفاده کنید.
جلوگیری از مسمومیت غذایی در گذشته برای سالم ماندن غذاها از زیره استفاده میشد. بسیاری از چاشنیها از جمله زیره دارای خواص ضدمیکروبی هستند که خطر مسمومیت غذایی و عفونت را کاهش میدهند. بسیاری از ترکیبات موجود در زیره باعث کاهش رشد باکتریهای فاسدکننده میشوند.
با جوشاندن دانههای کامل زیره در آب و ته نشین شدن آن، برای خود دمنوش زیره درست کنید. از گیاه زیره عرق هم در می آورند و عرق زیره بسیار مفید است برای کاهش درد شکم.
همان طور که گفتیم زیره خواص شگفت انگیزی دارد و هر قاشق زیره دارای مواد مغذی بسیاری است که در ادامه با آن آشنا خواهید شد.
کالری:۲۲
پروتئین:۱ گرم
کربوهیدرات:۳ گرم
قند:صفر گرم
چربی:۱ گرم
کلسترول:صفر گرم
سدیم:۱۰ میلی گرم
فیبر رژیمی:۱ گرم
آهن:۴ میلی گرم
کلسیم:۵۶ میلی گرم
فسفر:۳۰ میلی گرم
پتاسیم:۱۰۷ میلی گرم
منیزیم:۲۲ میلی گرم
روی:۰٫۳ میلی گرم
مس:۰٫۱ میلیگرم
تیامین:۰٫۱ میلی گرمی
نیاسین:۰٫۳ میلیگرم
ویتامین آ (A):76 واحد
ویتامین سی (C):0.5 میلی گرم
ویتامین ای (E):0.2 میلی گرم
ریبوفلاوین:۰٫۱ میلیگرم
منگنز:۰٫۲ میلی گرم
زیره تاثیر بسزایی روی ترشحات هورمون تیروئید دارد و باعث افزایش میزان ترشحات میشود. بنابراین برای افرادی که از بیماری کمکاری تیروئید رنج میبرند بسیار مفید است. اما افرادی که لاغر هستند و تیروئید دارند نباید در مصرف آن زیادهروی کنند، زیرا دچار پرکاری تیروئید میشوند. به طور کل زیره به هضم غذا کمک میکند و تشنج و لرزشها را از بین میبرد، اما باید به مقدار مناسب مصرف شود.
کمک به هضم زیره سبز برای کمک به هضم غذا و جلوگیری از نفخ معده بسیار مفید است. زیره سبز با تحریک غدههای مسئول ترشح اسیدها، صفرا و آنزیمها هضم غذا را راحتتر میکند.
مصرف زیره در غذا ها باعث کاهش فشار و درد شکمی می شود.
دانههای زیره به صورت طبیعی سرشار از آهن هستند. یک قاشق چایخوری زیره خرد شده ۱٫۴ میلی گرم آهن دارد. کمبود آهن یکی از شایعترین کمبودهای مواد مغذی است که حدود ۲۰ درصد از جمعیت جهان را تحت تاثیر خود قرار داده. کودکان برای رشد و خانمهای جوان برای جبران خونی که در دوره قاعدگی از دست میدهند، به آهن نیاز دارندکه با مصرف این ادویه می توانند کمی آن را جبران کنند.
برخی ها بر این باورند که زیره به تنهایی می تواند باعث کاهش وزن شود ولی باید گفت که این باور غلط می باشد. مصرف درست و به اندازه ی غذا به همراه ورزش منظم عامل کاهش وزن هستند و در این مسیر با استفاده کردن دمنوش زیره یا اضافه کردن آن به غذا ها این مسیر را زودتر به پایان می رسانید در واقع زیره باعث سریع تر شدن چربی سوزی می شود.
زیره سیاه
زیره سیاه گیاهی است مانند هویج که ساقه آن توخالی و برگهای آن سبز با بریدگی است. ارقام دو ساله زیره سیاه احتیاج به یک دوره رویش دوم برای رسیدن میوه دارد.بذری که در بهار کاشته می شود پس از ۲۰-۱۵ روز جوانه می زند و به رشد خود ادامه می دهد و در تابستان سال بعد رشد گیاه کامل شده و به دانه می نشیند.خاکهای رسی کمی سبک که قابل نفوذ و پرقوت و غنی از مواد آلی باشند،برای زیره مناسب است.
زیره سیاه دارای خواص زیادی از جمله بادشکن، مقوی، زیادکننده شیر، قاعدهآور، نیرودهنده، ضد کرم، هضم کننده، ضد تشنج، قابض، معرق، مقوی معده، قاطع اسپرم است.
زیره سیاه در موارد بلع هوا، نفخ شکم، برطرف کردن سوءهاضمه، تسهیل هضم غذا، دل پیچه کودکان، انگل معده و روده، دفع بادهای کلیه و مثانه، تنگی نفس، خفقان سرد، سکسکه نفخی، استسقاء بهکار میرود.
از دیگر خواص زیره سیاه می توان به موارد زیر اشاره کرد.
زیره یک داروی سنتی برای رفع سوءهاضمه خصوصاً نفخ شکم است.
خوردن زیره یا روغن آن در رفع سوءهاضمه و دل دردهای کودکان مفید است.
زیره دارای خاصیت ضدگرفتگی دارد و برای رفع گرفتگیهای دوران قاعدگیمفید است.
مقوی بدن و چاق کننده است. معده را گرم و تقویت میکند و کرم تنیا را دفع میکند. و اثر قابل ملاحظهای در جلوگیری از ایجاد بادهای اضافی در روده و درماناسهال دارد.
مصرف دم کرده زیره سیاه و یا جویدن آن در رفع و کاهش دردهای ناشی از قاعدگی، دردهای روده وبی اشتهایی بسیار مؤثر است.
دم کرده یک قاشق مرباخوری زیره سیاه در نیم لیتر آب جوشبرای تنبلی اعمال گوارشی ۲ ـ ۱ گرم ، بیاشتهایی، باد یا درد روده مصرف میشود.
آشنایی با انواع ادویه ها و خواص آنها
نوشته خواص شگفت انگیز زیره برای سلامتی و کاهش وزن اولین بار در مجله اینترنتی آراس , اخبار , عکس , مدل , فناوری. پدیدار شد.